Τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και η σημασία τους

Τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και η σημασία τους



Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να αποσαφηνίσουμε το ρόλο που διαδραματίζουν στο χώρο της σύγχρονης εκπαίδευσης οι αδειοδοτημένες σχολές που ονομάζονται "Κέντρα Δια Βίου Μάθησης" και σε τι διαφοροποιούνται από παλαιότερες μη αδειοδοτημένες δομές.


Τι είναι η Δια Βίου Μάθηση; 

Η Ελληνική Δημοκρατία με τον Νόμο 3879/2010 θέσπισε και θεσμοθέτησε την έννοια της Δια Βίου Μάθησης. Εκσυγχρονίζοντας έτσι για πρώτη φορά το εκπαιδευτικό πλαίσιο και διαχωρίζοντας τις έννοιες (και τους Φορείς παροχής) της Τυπικής (αρχικής) εκπαίδευσης (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, Πανεπιστήμιο) από τη Συνεχιζόμενη και Δια Βίου Μάθηση που απαιτεί η ραγδαία εξελισσόμενη εποχή μας.



Ποιες σχολές εντάσσονται στα κέντρα Δια Βίου Μάθησης;


Η Ελληνική Πολιτεία για να εμποδίσει τυχάρπαστους φροντιστηριούχους που μέχρι πρότινος παρείχαν υπηρεσίες εκπαίδευσης άσχετες με την ειδικότητα ή τις προδιαγραφές τους, θέσπισε μία σειρά από κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί που θέλουν να λειτουργούν νόμιμα ως Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (Κε.Δι.Βι.Μ.) 


Ποια κριτήρια ξεχωρίζουν τα νόμιμα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης;



Οργανωτικά - Λειτουργικά



Το Κε.Δι.Βι.Μ. πρέπει να έχει ένα Διευθυντή Σπουδών με πτυχίο από ανώτερο – ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Επίσης να διαθέτει εκπαιδευτικό προσωπικό με πτυχία και πιστοποιήσεις συναφή με το αντικείμενο που διδάσκουν. Ο συσχετισμός πτυχίων και εκπαίδευσης προκύπτει σύμφωνα με τα όσα ορίζονται από το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων και όχι σύμφωνα με την αυθαίρετη κρίση του καθενός (πχ μπορείς να διδάξεις Photoshop αν είσαι πιστοποιημένος από την Adobe ως Certified Associate) κ όχι επειδή ξέρεις το Photoshop «πολύ καλά»).

Εκπαιδευτικά 

Το Κε.Δι.Βι.Μ. πρέπει να έχει εγκεκριμένα προγράμματα σπουδών τα οποία συνδέονται με Λίστα Επαγγελματικών Περιγραμμάτων ώστε ο κάθε εκπαιδευόμενος να αποκτά εκπαίδευση και πιστοποίηση σύμφωνα με τον επαγγελματικό κλάδο που θέλει να ακολουθήσει.

Κτηριολογικά 

Για να δοθεί τέλος η άδεια λειτουργίας ενός ΚΔΒΜ πρέπει οπωσδήποτε να παρέχει ένα ασφαλές και κατάλληλο περιβάλλον εκπαίδευσης για τους μαθητές του. Η ασφάλεια αυτή εξασφαλίζεται με τέσσερις τρόπους:

  1. Στατική επάρκεια κτιρίου ελεγμένη και πιστοποιημένη από την Πολεοδομία
  2. Πυρασφάλεια κτιρίου και κατάλληλος πυροσβεστικός εξοπλισμός, με την έγκριση και πιστοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας
  3. Ασφάλεια Πρόσβασης (κατάλληλες σκάλες και ανελκυστήρες)
  4. Εξαερισμός και Φωτισμός - φυσικός φωτισμός και ανανέωση του αέρα με φυσικό τρόπο (παράθυρα).

Πώς ξέρω αν η σχολή που φοιτώ είναι αδειοδοτημένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης;

Τις Δομές που έχει Πιστοποιήσει το Υπουργείο Παιδείας μέσω του ΕΟΠΠΕΠ μπορείτε να τις βρείτε στο: http://www.eoppep.gr/index.php/el/search-for/learning-institutions/kdvm_search_page (επιλέγοντας Κε.Δι.Βι.Μ 1 στον πεδίο Τύπο Φορέα και τον Νομό που σας ενδιαφέρει στο πεδίο Νομός).



Τα κέντρα Πληροφορικής LABTECH πληρώντας όλα τα κριτήρια του σχετικού νόμου αδειοδοτήθηκε από τον ΕΟΠΠΕΠ με αριθμό αδείας 2100122 και παρέχει Πιστοποιημένα προγράμματα σπουδών με αντικείμενο την Πληροφορική.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προκήρυξη Λιμενικού για προσλήψεις Αξιωματικών

Γιατί να γίνω Microsoft Office Master;

Δημοτική Αστυνομία και Δικαστική Αστυνομία - Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ